نویسنده

  • 0 کاربر نظر خود را گفته اند
  • 1 نفر پسندیدن

واکنش‌گرا در مقابل سازگار با گوشی هوشمند: تفاوت چیست؟

بیشتر کاربران، به وب‌سایت‌هایی که به راحتی در همه‌ی دستگاه‌ها قابل مشاهده‌ان، سازگار با گوشی (mobile-friendly) و یا واکنش‌گرا (responsive) میگن و این دو اصطلاح معنی یکسانی دارن. اما اگه بخوایم حرفه‌ای به این موضوع نگاه کنیم با همدیگه خیلی متفاوتن. بیا این دو موضوع رو شرح بدیم و تفاوتشون رو بررسی کنیم.

سازگار با گوشی هوشمند (mobile-friendly)

سایت mobile friendly، اساساً یک کپی از وب‌سایتته که به طور خاصی طراحی شده تا بدون توجه به دستگاهی که مخاطب ازش استفاده می‌کنه، دقیقاً به همون شکل مشاهده شه. هیچ چیز به غیر از مقیاس سایت تغییر پیدا نمی‌کنه و قابلیت استفاده در طراحی لحاظ نمیشه. نحوه مشاهده و عملکرد وب سایت در دسکتاپ و در گوشی یکسانه و فقط اندازه نمایش کوچک‌تر میشه.

 

 

توجه داشته باش که فقط اندازه صفحه در نمایشگرهای مختلف تغییر می‌کنه که بهش سازگار با گوشی هوشمند میگن.

واکنش‌گرا (responsive)

یک وب‌سایت واکنش‌گرا دقیقاً همون کاری رو که از اسمش مشخصه، انجام میده. وب‌سایت برای پاسخگویی به اندازه صفحه هر نوع دستگاهی که برای مخاطب قابل دسترسیه، ایجاد میشه. قابلیت استفاده کاملاً در نظر گرفته میشه و به همین دلیله که وب‌سایت واکنش‌گرا در دسکتاپ، تبلت و گوشی متفاوت جستجو و عمل می‌کنه. در صورت دسترسی از طریق دسکتاپ، وب‌سایت کامل نمایش داده میشه. در حالی که اگه از تبلت یا گوشی متصل شی، طرح و پیمایش به شکل دیگه‌ای نمایش داده میشه. حتی ممکنه بعضی موارد برای کاربر کاملاً حذف شن.

 

 

مهم‌ترین عامل در وب‌سایت‌های واکنش‌گرا، توانایی انطباق با هر اندازه‌ای از صفحه است و به همین دلیل اهمیت داره. چون اندازه استانداردی برای صفحه نمایش هر گوشی هوشمندی وجود نداره. حتی اگه در شرکتی مشغول به کار باشی، از صفحه نمایش‌هایی با اندازه‌های مختلف استفاده می‌کنی. گوشی اپل iPhone PLUS مثالیه در این باره. در وب‌سایت‌های واکنش‌گرا مخاطب مجبور نیست صفحه رو بزرگ کنه یا مطالب مورد نظرش رو به سختی بخونه.

بنابراین وب سایت من به چه عاملی نیاز دارد؟

به عوامل زیادی بستگی داره. وب‌سایت‌های mobile friendly منسوخ شدن اما هنوز جایگاهشون رو حفظ کردن و به هرحال این عامل هنوز استفاده میشه. گوگل امروزه انطباق پذیری رو به عنوان یک عامل رتبه‌بندی در نظر می‌گیره. یعنی زمانی که کاربری از طریق گوشی هوشمند یا تبلت در گوگل جستجو می‌کنه، وب‌سایت‌هایی که برای موبایل بهینه شدن از وب‌سایت‌هایی که اینطوری نیستن، رتبه بالاتری کسب می‌کنن. در دنیای امروزی وب‌سایت استانداردی که رتبه‌ پایینی کسب کنه، کارایی نداره! اون وب‌سایت در اعماق تاریک و عمیق نتایج جستجو به خاک سپرده میشه. در نتیجه موقع طراحی استراتژی سایتی باید حداقل mobile-friendly رو در نظر بگیری. تو به سایتی سازگار با گوشی هوشمند نیاز داری.

گوگل در سال‌های اخیر بیشتر روی تجربه کاربر (User Experience) تمرکز کرده و در نتیجه الگوریتم‌هاش روی سایت‌هایی تمرکز دارن که می‌تونن بهترین تجربه کاربری رو ارائه بدن. وب‌سایت‌های واکنش‌گرا بهترین روش‌های گوگل رو دنبال می‌کنن چون تمام اطلاعات در دسکتاپ و گوشی‌ هوشمند یکسان شده که می‌تونه بهت در رتبه‌بندی بالاتر کمک کنه.

 

 

یکی از بهترین راه‌ها برای اطمینان از اینکه وب‌سایتت بر اساس خواسته‌‌های خودت و گوگل فعالیت داشته باشه، نصب Google Analytics و اضافه کردن سایتت به گوگل سرچ کنسوله (Google Search Console). با این ابزارها می‌تونی نحوه‌ی عملکرد وب‌سایتت رو در تمامی دستگاه‌ها مقایسه کنی.

اما چرا وقتی که وب‌سایت‌های واکنش‌گرا وجود دارن، باید از روش‌های دیگه استفاده کنیم؟ اگرچه ما mobile friendly رو توصیه نمی‌کنیم، اما به دلیل اینکه گزینه مقرون به صرفه‌تری هست، ازش صحبت کردیم. ما برای اطمینان از اینکه بتونی بهترین تجربه کاربری ممکن رو برای کاربرانت ایجاد کنی و همچنین بتونی حفظشون کنی، طراحی واکنش‌گرا رو پیشنهاد می‌کنیم. ایجاد یا خرید وبسایتی موجود و سازگار کردن برای گوشی، آسون‌تر از واکنش‌گرا کردنشه. وضعیت دیگه‌ای که می‌تونیم وب‌سایت رو برای گوشی هوشمند مناسب در نظر گرفت، اینه که وب‌سایت ساده و ثابتی داشته باشی. اگه نویگیشن (navigation) خیلی ساده باشه و فقط چند صفحه سایتت رو تشکیل داده باشه؛ صادقانه بگییم تغییر به حالت واکنش‌گرا تأثیر چندانی بر کارت نمیذاره.

طراحی واکنش‌گرا هزینه بیشتری داره، اما نرخ بازگشت سرمایه (ROI) بیشتری هم داره. سایت‌های سازگار برای گوشی هوشمند می‌تونن برای کاربر ناامید کننده باشن، بنابراین به طور بالقوه، نرخ پرشت (bounce rate) زیاد میشه. نرخ پرش بالا به طور معمول ناشی از این عوامله (یا ترکیبی از هر دو):

۱. کاربر اطلاعات مورد نیازش رو از یک سایت دریافت نمی‌کنه.

۲. کاربر در استفاده از سایت مشکل داره.

 به این معنیه که تو از تبدیل‌ها (conversion) غافلی، چون وب‌سایتت اون چیزی رو که انتظار داری، برآورده نمیکنه.

با داشتن وب‌سایتی واکنش‌گرا، تو فقط یک وب‌سایت برای مدیریت و نگهداری داری. همه چیز به صورت متمرکز و در یک مکان ذخیره میشه. یعنی زمانی که تغییری در سایتت ایجاد می‌کنی، در تمامی گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها و همچنین دسکتاپ همین رویه اعمال میشه. دیگه هیچ نگرانی در مورد به روزرسانی هر نوع نسخه‌ای از وب‌سایتت نداری و می‌دونی که تمام عوامل رو تحت کنترل داری.

در حالی که هزینه‌های راه‌اندازی وب‌سایتی واکنش‌گرا می‌تونه در مقایسه با سایت سازگار با گوشی بالاتر باشه اما در دراز مدت موقع به روزرسانی‌ها، نگهداری و مدیریت محتوای سایتت، مقدار قابل توجهی در هزینه و زمان صرفه‌جویی و همچنین از استرس دوری می‌کنی.

اگه هنوز در فکر استفاده از گوشی‌های هوشمند در کسب و کارت نیستی، بهتر نگاهی به حقایق زیر کنی:

  • میزان ترافیک گوشی هوشمند از سال ۲۰۱۰ تا حالا تقریباً 500 درصد افزایش داشته.
  • از هر ۵ مشتری، ۴ نفرشون گوشی‌ می‌خرن.
  • امروزه استفاده از اینترنت همراه از استفاده از اینترنت دسک‌تاپ پیشی گرفته.
  • ۷۰٪ از جستجوهای گوشی هوشمند در عرض یک ساعت منجر به اقدام آنلاین میشه.
  • ۹۴٪ مشتریان قبل از خرید، از منابع آنلاین برای تحقیق در مورد محصولات و خدماتی که می‌خوان دریافت کنن، استفاده می‌کنن.

نحوه تشخیص وب‌سایت واکنش‌گرا

دو روش ساده وجود داره که می‌تونی متوجه شی که وب‌سایتت از نظر گوشی هوشمند، واکنش‌گرا هست یا نه. اولین روش اینه که وب‌سایتت رو در هر دو حالت عمودی و افقی در گوشیت بررسی کنی. اگه سایتت واکنش‌گرا باشه، چیدمان رو متناسب با صفحه گسترده‌تر تنظیم می‌کنه. در حالی که وب‌سایت سازگار با گوشی، اندازه محتوا رو تغییر میده تا صفحه رو پر کنه اما هیچ تغییری در طرح ایجاد نمی‌کنه. گزینه دوم اینه که وب سایتت رو در مرورگر دسک‌تاپت بارگذاری کنی و اندازه پنجره رو تغییر بدی. وب‌سایت واکنش‌گرا، محتوا رو متناسب با اندازه پنجره جدید تنظیم می‌کنه.

در آخر

به طور خلاصه بازار گوشی هوشمند خیلی گسترده است و با سرعت افزایشی رو به رشده. اگه هنوز به سمت استفاده از گوشی‌های هوشمند نرفتی مطمئناً مشاغلی رو از دست دادی که حتی از وجودش هم خبر نداشتی.

در نظر داشته باش همیشه مشتریانی برای اون چیزی که تجارتت به وسیله گوشی هوشمند ارائه میکنه، وجود داره.

نظرات شما:

منتظر خوندن نظر ارزشمند تو هستیم.

آزمایشگاه ایده
خبرنامه
آموزش

من خلاق بیدار شو

آیا تاکنون از خود پرسیده اید که رمز موفقیت ... آیا تاکنون از خود پرسیده اید که رمز موفقیت بعضی از افراد در دنبال کردن و رسیدن به اهداف و آرزوهایشان چیست؟
دانلود