نویسنده
دیجیتال برندینگ (Digital Branding) یا برندسازی چیست؟
دیجیتال برندینگ (Digital branding) اصطلاحی برای توصیف تمامی روشهای مختلفیه که یک کسب و کار به صورت آنلاین برای جلب مشتری استفاده میکنه. برندسازی جنبههای مختلفی از بازاریابی مثل سئو (SEO)، تبلیغات آنلاین، بازاریابی محتوا (content marketing)، رسانههای اجتماعی و اینفلوئنسر مارکتینگ (influencer marketing) رو شامل میشه. در عصر ارتباطات آنلاین، ایجاد برند کاری ضروریه. انجام این کار کاملاً منطقیه که تو باید برای برندت پلتفرمهای آنلاین ایجاد کنی تا بتونی در رقابت پیشرفت کنی.
دیجیتال مارکتینگ در مقابل دیجیتال برندینگ
ممکنه اصطلاحات دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing) و دیجیتال برندینگ که به اشتباه به جای یکدیگه استفاده میشن، رو شنیده باشی. اما اونا کاملاً با هم متفاوتن. دیجیتال مارکتینگ بیشتر به ترویج محصول یا خدمات خاص بر اساس میزان مفید بودنش اشاره داره. در حالی که دیجیتال برندینگ تعریف دیگهای دارد و به جای تمرکز روی یک محصول خاص، بیشتر به ارزشهای اساسی شرکت میپردازه.
برندینگ مدتها بعد از جایگزینی یا قطع ارائه محصول یا خدمت باقی میمونه. برندینگ همون عاملیه که مشتری بعد از خرید به ذهنش خطور میکنه و اولین چیزیه که مشتریان بعد از نیاز مجدد به خدماتت، بهش فکر میکنن. در حالی که دیجیتال مارکتینگ در جذب خریداران خیلی موثره اما برندینگ در ایجاد روابطی مادام العمر بین مشاغل و مشتریان مناسبه.
بنابراین دیجیتال برندینگ یک استراتژی طولانیمدت بازاریابی محسوب میشه و همچنین هر اونچه که برای یک هویت تجاری نیازه با استفاده از استراتژی و برنامهریزی دیجیتال به ارمغان میاره. استفاده از استراتژی قدرتمند در دیجیتال برندینگ باعث برقراری ارتباط موثر با برندت میشه. به طوری که مخاطبانت واقعاً متوجه میشن که تو نماینده چه چیزی هستی.
در این مقاله اول مزایای استراتژی ساخت برند دیجیتالی قدرتمند رو با همدیگه مطالعه میکنیم و بعد بعضی از مهمترین روندهای برندهای دیجیتال رو بررسی میکنیم.
مزایای استفاده از دیجیتال برندینگ
-
چند کانال بودن (Multichannel):
داشتن یک برند دیجیتالی قدرتمند به کسب و کارها امکان توسعه در پلتفرمهای مختلف آنلاین رو میده. که شامل کانالهایی مثل تبلیغات آنلاین، تبلیغات موتور جستجو و پلتفرمهای شبکههای اجتماعی میشه. وقتی که بتونی برندت رو از طریق چند پلتفرم مختلف تبلیغ کنی، سود زیادی برای کسب و کارتایجاد کردی. چون پیام تجاری یکسانی برای مشتریان مختلف ارسال میشه و در عین حال پیام برای هر کدومشون شخصیسازی شده.
در دنیای دیجیتال امروز، با استفاده از یک کانال نمیتونی به تمامی مخاطبین دسترسی پیدا کنی. مخاطبین در سرتاسر اینترنت حضور دارن و تو فقط با تمرکز بر آگاهی از برند و استفاده از یک کانال، کارت رو محدود میکنی. دسترسی موثر، با انتشار پیام در فضای دیجیتال حاصل میشه. به نظر میرسه کاری چالش برانگیز باشه اما در عین حال فرصتی بزرگه.
-
وایرالیتی (Virality):
در عصر دیجیتالی که ما در اون زندگی میکنیم "وایرال شدن" کار بزرگیه که اساساً به معنی در معرض دید قرار گرفتن حداکثری در کوتاهمدته. اگرچه در گذشته کاربرد نامناسبی داشته اما امروزه مشاغل میتونن زیاد ازش استفاده کنن. وایرال شدن لزوماً چیزی نیست که برنامهریزیشده باشه بلکه فقط به عنوان نتیجه و خروجی محتوای تو اتفاق میوفته. نکته مهم در مورد دیجیتال برندینگ اینه که برندها به راحتی با عملکرد بقیه (مثل لایک کردن، اشتراکگذاری، بازخورد، توصیهها و غیره) تبلیغ میشن.
برای وایرال شدن شانس زیادی لازم داری. اما کارهای زیادی وجود داره که میتونی برای افزایش شانست انجام بدی. پیگیری اولین عامله. زیاد پست بذار و در همهی پلتفرمها این کار رو انجام بده. هرچی به محتوات فرصت بیشتری برای دیده شدن بدی، احتمال وایرال شدن بیشتر میشه. به سختی میشه روی وایرال شدن حساب کرد اما فرستادن پیامی به صورت مستمر، به خودی خود استراتژی مناسبی برای ایجاد حضور گسترده در فضای آنلاینه.
-
تعامل:
دیجیتال برندینگ به مشتریانت این امکان رو میده تا باهات تعامل داشته باشن و همچنین تجربه منحصر به فردی رو براشون ایجاد میکنه. یکی از راههای دیجیتال برندینگ، ایجاد تبلیغ بنری قابل کلیک در سایتهای مخصوص یا GIF برای نمایش بهترین ویژگیهای محصول یا خدمت شرکتته. این روش باعث ایجاد تعامل مشتری با تو میشه.
-
از بقیه متمایزت میکنه:
این روزها رقابت در هر قسمتی زیاد شده و داشتن عاملی که تو رو از بقیه متمایز کنه، نقشت رو در بازار تضمین میکنه. دیجیتال برندینگ با جمعآوری تمام نقاط قوت و موفقیت کسبوکار این کار رو برات انجام میده. این امر بهت کمک میکنه تا بتونی روی مخاطبانت تاثیرگذار باشی و همچنین به تمایز تو از رقبا کمک میکنه. با ادامه این روندها میتونی از رقیبانت پیشی بگیری و با روشهای جدیدی به مشتریان هدفت برسی.
-
ارتباطات بهتر:
ایجاد برند دیجیتال، ارتباط با مخاطبان هدف رو برات خیلی آسون میکنه. وقتی که ارزشهای برند در طی سالها تغییری نکنه، میتونه با نسل قدیم و نسل جدیدِ وفادار به ارزشهای سنتی ارتباط برقرار کنه.
علاوه بر این خیلی از پلتفرمهای دیجیتال به سادگی برای افزایش سطح تعامل طراحی شدن. رسانههای اجتماعی یکی از بهترین مثالهان، اما روشهای زیادی وجود داره که میتونی پیام برندت رو به صورت آنلاین به اشتراک بذاری و امکان بازخورد و تعامل مستقیم با مخاطبانت رو فراهم کنی. این نوع پلتفرمها برای حفظ ارتباط با مشتریان معمولا از بازاریابی سنتی مناسبترن.
استراتژیهای دیجیتال برندینگ
برای کمک بهت در راه ایجاد برند دیجیتال خارقالعاده، بهتره از استراتژیهای بقیه برای پیشرفت در کارت اطلاع داشته باشی.
موارد زیر بعضی از برترین استراتژیهان:
-
بهینهسازی گوشی هوشمند:
تقریباً همه این روزها از گوشی هوشمند استفاده میکنن و بنابراین بهینهسازی محتوات برای این رسانه امری ضروریه. تخمین زده شده که اگه صفحهای برای سیستم عامل گوشی هوشمند بهینه نشده باشه، ۴۰٪ از مخاطبان صفحه مقصد رو ترک میکنن. بنابراین اون دسته از شرکتهایی که صفحهای سازگار با گوشیهای هوشمند دارن، در ایجاد روابط قوی با مشتری و ایجاد برندی به یادموندنی وضعیت بهتری دارن.
با بهینه سازی مطالبت به طوری که مخاطب بتونه اونو با هر وسیلهای مشاهده کنه، بازدیدهای بیشتری رو به دست میاری. از اونجایی که محتوات برای رسوندن پیام برندت به مصرفکنندگان طراحی شده، بدیهیه که با بهینهسازی برای گوشیهای هوشمند بتونی آگاهی از برند بیشتری رو ایجاد کنی.
-
اعتبار:
زمان تغییر کرده و افراد نسبت به سی سال پیش اطلاعات بیشتری دارن. در اون زمان ممکنه یک عامل، برای تبلیغ برندی تجاری مناسب بوده اما امروزه استفاده از اون نامناسب باشه. مشتریها فقط به قصد رفع نیاز از اون استفاده نمیکنن. اونا میخوان مطمئن بشن که با یک شرکت معتبر و درستکار تجارت میکنن. شرکتهایی که بتونن معتبر و قابل اعتماد باشن به احتمال زیاد، بیشترین موفقیت رو پیش مشتریان به دست میارن.
خوشبختانه استراتژیهای دیجیتال برندینگ روشی عالی برای برقراری ایجاد اعتبار و اصالت محسوب میشن. پلتفرمهای دیجیتال به صورت باز و شفاف طراحی شدن که مخاطبان بتونن نظر بدن و با اونا تعامل داشته باشن که این امر باعث ایجاد اعتبار برندینگ تو میشه.
-
رسانههای اجتماعی:
این واقعیت رو باید در نظر بگیریم که امروزه شبکههای اجتماعی بسیار قدرتمند شدن. فقط در ایالات متحده بیش از سه چهارم مردم، حداقل یک پروفایل از انواع شبکههای اجتماعی رو دارن. وقتی نوبت به شرکتهایی میرسه که استراتژی دیجیتال برندینگشون رو توسعه میدن، رسانههای اجتماعی اغلب به عنوان یکی از راهحل ها در نظر گرفته میشن. اما مراقب باش که به دنبال چه پلتفرمهایی هستی. در حالی که بعضی از سیستم عاملها مثل LinkedIn و Instagram به طور مداوم در حال رشدن بعضی پلتفرمها مثل Twitter عملکرد چندان خوبی ندارن.
-
جامعه:
ایجاد جامعه، ابزاری مناسب برای دیجیتال برندینگه. مخاطبینی که درگیر یک جامعهان به احتمال زیاد با برندت تعامل و همچنین ارتباطات مثبتی برقرار میکنن و در زمان خرید تو رو انتخاب میکنن. خوشبختانه پلتفرمهای دیجیتال روشهای زیادی برای ایجاد و حفظ یک جامعه رو ارائه میدن.
خیلی از شرکتها از طریق ابزارهایی مثل گروههای فیسبوک در ایجاد جامعه موفقیت کسب کردن. اونا تونستن با ایجاد گروهی که مشتریان بتونن با همدیگه تعامل داشته باشن، داستانها و نکاتی دربارهی محصولاتشان و تجربیاتی که با برند داشتن رو به اشتراک بذارن. تو با اینکار بهشون انگیزه میده تا به انتخاب خودشون با برندت تعامل پیدا کنن. این روش مفیدی برای ایجاد وفاداری به برنده و اگه گروهت محبوب بشه برات رشدی ارگانیک ایجاد میشه.
-
ویدئو:
امروزه استفاده از محتوای ویدئویی که بلافاصله بارگذاری و به اشتراک گذاشته بشه، به امری رایج تبدیل شده. ویدئو در بین نسلای جوون خیلی محبوبه و راهی خارقالعاده برای تبلیغات و همچنین تبلیغ برندته. این روزها ایجاد و به اشتراکگذاری ویدئو از همیشه آسونتر شده. بنابراین داشتن ویدئویی که افراد بخوان اونو ببینن و به اشتراک بذارن میتونه برای رشد برندت خیلی با اهمیت باشه.
فیلم در خیلی از موارد به سادگی میتونه احساسات مخاطب رو برانگیزه و پیام برند رو بهتر از تصاویر منتقل کنه. استفاده از فیلمهایی که با کیفیتی بالا تهیه میشن، میتونن برای بازاریابی و استراتژی برندت خیلی موثر باشن.
-
رتبه بندی:
علاوه بر اینکه به مشتریان کمک میکنه تا بتونن در مورد شرکتت اطلاعات کسب کنن، دیجیتال برندینگ هم به ایجاد رتبهبندی مثبت در موتورهای جستجو کمک میکنه. برندها برای اینکه بتونن اعتماد گوگل رو جلب کنن و در ردههای بالای موتورهای جستجو بمونن، باید تلاش زیادی کنن. بنابراین SEO در استراتژی دیجیتال برندینگت خیلی اهمیت داره. برای افرادی که دنبال پاسخگویی آنلاین برای سوالات خود هستن، موتورهای جستجو راهی مناسبن. بنابراین اگه مردم متوجه بشن که برند تو پاسخگوی مسائلشونه، به احتمال زیاد مشتری تو میشن.
-
چت بات (Chatbot):
به لطف استفاده روزمره ازهوش مصنوعی، ظهور چت بات وسیلهای مفید برای ما و همچنین برای مشتریانه. مخاطبان دوست دارن بلافاصله جوابشون رو بگیرن. اگه اونا نتونن جواب مورد نظرشون رو بگیرن، معمولاً علاقهشون رو برای موندن در صفحه از دست میدن. در اینجا چت باتها واقعاً مفیدن چون میتونن ۷ روز هفته و شبانهروزی اجرا شن. همچنین میتونی محتوا رو با (brand voice) خودت با چتباتها شخصیسازی کنی. این فرصتی عالی برای تعامل با مشتریان و همچنین حل سریع و به موقع خواستههاشونه.
-
طراحی:
چه طراحی وبسایت، چه طراحی محتوا برای شبکههای اجتماعیت و چه طراحی برای برنامه باشه؛ طراحی و به طور کلی ارتباطات آنلاین نقش زیادی در تعامل مخاطبت با تو داره. طراحی فرصتهای زیادی رو برات ایجاد میکنه تا بتونی خلاقیت، نوآوری یا عوامل بصری مناسبی رو به نمایش بذاری.
طراحی مداوم میتونه نقش بزرگی در انتقال پیام برندت به صورت مداوم از طریق چندین پلتفرم دیجیتالی انجام بده و همچنین موقعیتی برای مطرح کردن خودت به وجود میاد.
-
تجربه کاربری (User Experience):
با اینترنتی که امروزه با سرعت افزایشی رو به رشده، این فرصت فراهم شده که تعاملات آنلاینت رو به روشی ساده انجام بدی. میتونی روی هر نوع تعامل UX نظارت کنی و بهینهسازی انجام بدی تا مخاطب موقع استفاده از وب سایت یا برنامه تو مطلع باشه و به راحتی بتونه فعالیتش رو انجام بده.
به عنوان نمونه فروشگاههای آنلاین میتونن به نحوی ایجاد بشن که مخاطب بتونه تجربه حضور در یک فروشگاه خرده فروشی رو داشته باشه. با سرعت بیشتر و بهینهسازی بهتر، جستجوی محصولات، یافتن جزئیات محصول، پرسیدن سوال، پرداخت هزینه به روشهای مختلف و غیره برای مصرفکننده سادهتر میشه. این استراتژی عالی برای دیجیتال برندینگه چون تقریباً هر شرکتی مطمئناً میخواد برندی با تجربه مشتری مثبت، آسان و بصری داشته باشه.
جمعبندی
دیجیتال برندینگ قدم مهمی در ایجاد تجارت موفقه. به همین دلیل مهمه که قبل از شروع، از یک استراتژی دیجیتال برندینگ استفاده کنی. این کار نه تنها بهت این امکان رو میده محبوبیت شرکتت رو افزایش بدی بلکه بهت این امکان رو هم میده که رابطه خیلی قدرتمندتری با مشتری داشت باشی.
روشهای زیادی برای انتقال پیام برند به وسیله پلتفرمهای دیجیتال وجود داره. این فرصتها ممکنه زیاد و خیلی سخت به نظر برسن. به همین دلیل باید از اونچه که برندت نمایندهش هست و اونچه که میخوای برقرار کنی، درک مناسبی داشته باشی. اگه ایده خوبی از پیامی داری که میخوای بیان کنی، وسایل ارتباطات دیجیتالی برای این کار خیلی مناسبن. پس میتونن به ابزار خیلی قدرتمندی برای برقراری ارتباط با پیام و پیشرفتت در بین رقبایت تبدیل شن.
نظرات شما: