نویسنده
نرخ کلیک (CTR) چیست و چطوری میتونیم نرخ کلیک کلمه کلیدی رو افزایش داد؟
فرقی نداره که تو از تکنیکهای SEO استفاده میکنی یا روی لینکهای حمایت شده (sponsored links) سرمایه گذاری میکنی؛ CTR معیار اساسی، برای بهبود عملکرد و موفقیت استراتژی دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing strategy) تو محسوب میشه.
CTR (Click-Through Rate) یک شاخص خیلی مهمه، که باید اون رو برای هر استراتژی در نظر بگیری.
هرچقدر CTR تبلیغات تو بالاتر باشه، با صرف هزینههای کمتر و کسب رتبهبندی بهتر در جستجوهای ارگانیک (organic searches)، تجارت تو به موفقیت بیشتری میرسه.
اما چطور میتونیم به طور موثری، این معیار رو افزایش بدیم؟
CTR چیست؟
CTR شاخصی کلیدی در دیجیتال مارکتینگه که رابطه بین تعداد بازدیدها و تعداد کلیکهای انجام شده، روی یک تبلیغ رو نشون میده.
این کار، میزان کارآیی کمپین (evaluating ad performance) رو به ما نشون میده: درصد کاربرانی که بعد از مشاهدهی لینک تو، روی اون کلیک میکنن.
در نتیجه CTR؛ معیار مهمی برای ارزیابی عملکرد آگهی محسوب میشه، چه از طریق گوگل ادز (Google Ads) انجام بشه و یا تبلیغات در شبکههای اجتماعی.
نرخ کلیک؛ در نهایت بر هزینههای کمپین و رتبهبندی صفحهی تو در جستجوی ارگانیک موثره.
چطوری CTR رو محاسبه کنیم؟
درسته که CTR یک معیار خیلی مهمه، اما محاسبه اون آسون و سریعه. کافیه تعداد دفعات کلیک روی یک آگهی رو، روی تعداد بازدیدهایی که دریافت کرده (به اون سهم نمایش هم گفته میشه)، تقسیم کنی.
مثلاً:
اگه کلمهی کلیدی تو ۶۰ کلیک و ۶۰۰۰ سهم نمایش (impression) داشته باشه، CTR تو ۱٪ میشه.
CTR چه کاربردهایی داره؟
از اونجایی که امروزه رقابت زیادی برای جلب توجه و استفاده از منابع وجود داره، ضروریه که از بازدهی واقعی برنامهی بازاریابیت اطلاع داشته باشی. برنامهی بازاریابی؛ شامل همهی استراتژیها و اقداماتیه که برای تأثیرگذاری روی کاربرت انجام میگیره. CTR دقیقاً این کار رو انجام میده: ارزیابی کیفیت کلمات کلیدی و در نتیجه، بهبود عملکرد تبلیغاتی تو.
پس اگه دنبال سرمایهگذاری بهتر، در منابع موجود و مدیریت عملکرد از طریق اقداماتی دقیقتر، حتی با سرمایهگذاری کم هستی؛ نرخ کلیک منبع اصلی برای کار تو محسوب میشه.
به وسیلهی CTR میتونی متوجه بشی، کدوم کمپین بیشترین کارایی رو داره که میتونه خیلی زیاد توجه کاربر رو جلب کنه و باعث بشه اون روی لینکت کلیک کنه.
این معیار به تو این امکان رو میده تا بتوانی، عملکرد واقعی استراتژیهات رو متوجه بشی. اصولاً بهترین راه برای ارزیابی اینکه استراتژی تو به شکل درستی انجام میشه یا نه، اینه که از CTR استفاده کنی.
با انجام این کار، شناسایی اقدامی که بیشترین تأثیرگذاری رو روی کاربر داره، خیلی آسونتر میشه. تو میتونی مشخص کنی کدوم کمپینها، بهترین عملکرد رو دارن و کدومشون لازمه که بهینه سازی بشن.
چه ارتباطی بینCTR ،CPC و CPM وجود داره؟
قبل از بررسی نحوهی نظارت دقیق این معیار، لازمه رابطهی بین CTR و بقیهی کلمات اختصاری مهم برای موفقیت استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ (Marketing strategies) رو متوجه بشی.
نرخ کلیک؛ به طور مستقیم به CPC و CPM مربوطه.
هزینه به ازای هر کلیک (CPC)، یکی از رایجترین اقدامات قیمتگذاری آگهی در بازاره. در این روش؛ تو فقط هزینهی که کلیکی که کاربران روی تبلیغت میکنن رو پرداخت میکنی. به عبارت دیگه نمایشها (سهم برداشت) شامل اون نمیشه.
به این معنی که فقط، برای کاربرانی که با کلیک کردن بر روی تبلیغات، به صفحاتت دسترسی پیدا میکنن، هزینهای از تو گرفته میشه.
از طرف دیگه هزینه به ازای هر هزار نمایش (CPM)؛ روشیه که در اون، هزینهی یک کمپین رو با توجه به تعداد بازدیدها (سهم نمایشها) قیمتگذاری میکنه.
به ازای هر هزار کاربری که در معرض تبلیغات بدون کلیک تو قرار میگیرن، مبلغ تعیین شدهای رو بدون توجه به داشتن عملکرد کمپینت، پرداخت میکنی.
اما چه رابطه ای بین این دو تعریف و CTR وجود داره؟ نرخ کلیک؛ مستقیماً روی هر دو مدل قیمتگذاری تأثیر میذاره اما روی CPM تاثیر کمتری داره. چون در این روش مهم نیست که چه تعداد مخاطب، در واقع روی تبلیغات تو کلیک میکنن.
با این وجود، CTR برای کسایی که مدل CPC رو برای قیمتگذاری انتخاب میکنن، ضروریه. به هر حال هرچقدر نرخ کلیک بیشتر باشه، بازده تبلیغات تو بیشتر میشه.
با توجه به مطالبی که گفته شد، حتماً اهمیت این موارد رو متوجه شدی. هرچی CTR تو بیشتر بشه، CPCارزونتر میشه و موتورهای جستجو بهتر میتونن لینک تو رو به کاربران ارائه بدن. مثلاً اگه تو ۱۰۰۰۰ کلیک داشته باشی و CPC سه دلار باشه، وقتی که CTR تو زیاد میشه و impression بالا میره، CPC سرشکن میشه و ۲.۵ دلار میشه.
چرا CTR رو ردیابی می کنیم؟
دلایل مختلفی برای ردیابی CTR وجود داره، که باعث میشه وقتت رو تلف نکنی. همچنین بهت این امکان رو میده تا در بهترین روشها، برای افزایش این معیار، در اسرع وقت سرمایهگذاری کنی و بهترین نتایج رو، برای تجارتت تضمین کنی.
بهبود کیفیت
CTR یکی از عوامل تشکیل دهنده نمره کیفیت گوگلادز (Google Ads Quality Score) محسوب میشه؛ محاسبهای که گوگل، برای تعیین رتبهبندی هر آگهی انجام میده.
برای انجام این کار، موضوعات دیگهای مثل تجربهی کاربر (user experience) در صفحهی فرود (landing page) و مرتبط بودن محتوا (content) در نظر گرفته میشه.
با این حال مهمترین مولفه نمرهی کیفیت، بدون شک CTR یک کمپینه.
Google متوجه این نکتهست که میزان بالای کلیک، عامل مهمی برای مرتبط بودن محتوای یک آگهی با کاربرانه. پسCTR بالاتر، روی کیفیت و محل آگهی تو تأثیرگذاره.
کاهش هزینه
CTR بالا؛ به این معنیه که تبلیغ تو، برای دریافت تعداد کلیک زیاد، باید دفعات کمتری نشون داده بشه. خبر خوب اینه که دقیقاً، این همون عاملیه که گوگل براش ارزش قائله.
از این گذشته کمپین تو در حال اثبات مرتبط بودنشه و برای مخاطبان هدف (target audience) به شکل دقیقی ظاهر میشه. پس کاربران میتونن چیزی رو که واقعاً دنبالشن رو پیدا کنن.
در نهایت آگهی تو، رتبهبندی مناسبتری رو به دست میاره و میانگین CPC کمپین کم میشه.
رتبهبندی ارگانیک بهتر
برای رسیدن به جایگاه بالاتر در جستجوی ارگانیک، تاکتیک اصلی اینه که از تکنیکهای سئو (SEO) استفاده کنی.
CTR بالاتر، نشوندهندهی رتبهبندی مناسبتره. چون کلیکها باعث ایجاد ترافیک برای صفحات تو میشن که به گوگل نشون میدن، که اون آدرس در واقع مرتبط به کاربره.
افزایش بازدید (رایگان) در شبکههای اجتماعی
وقتی صحبت از تبلیغات در شبکههای اجتماعی میشه،CTR بالاتر، نشون دهندهی تعامل (engagement) بالای کاربره.
این پلتفرمها علاوه بر کاهش هزینههای تبلیغاتی، مزیت دیگهای هم داره: تبلیغات مجانی! هرچقدر تعداد پستهای تو، بیشتر به اشتراک گذاشته بشن و روی اون کلیک بشه، کلیک مجانی بیشتری به دست میاری.
اگه مخاطبی، نشریهای رو که تجارتت در فیسبوک منتشر میکنه رو به اشتراک بذاره، مخاطبان دیگه تحت تأثیر قرار میگیرن و از همه مهمتر برای هر تعاملی، نیاز نداری هزینهای بکنی، توییتر هم به همین حالته.
افزایش نرخ تبدیل (Conversion rate)
یکی دیگه از مراقبت از CTR و اطمینان از رضایت بخش بودنش، افزایش نرخ تبدیل تبلیغاتته.
مثلاً نمودار زیر، رابطهی مستقیمی بین این دو شاخص رو نشون میده. پس افزایشی دو برابری در میزان کلیک تو، میتونه باعث ۵۰٪ نرخ تبدیل بالاتری بشه.
چطوری متوجه شیم که CTR بالاست یا پایین؟
هرچقدر CTR تو بالاتر باشه، برای تجارتت بهتره. به طور کلی نرخ کلیک ۳٪ یا بیشتر، رضایت بخشه.
برای ارزیابی بالا یا پایین بودن این معیار، باید علاوه بر در نظر گرفتن بخش تبلیغات، بخش تجاریت و عملکرد رقبا رو در نظر بگیری.
مقایسه اصلی باید با CTR رقبای تو، دربارهی یک کلمه کلیدی خاص باشه.
به هر حال داشتن نرخ کلیک پایینتر از رقیب، به این معنیه که گوگل، صفحهی تو رو نسبت به سایر شرکتها کمتر مرتبط میدونه.
پسCTR ۳٪ که میتونه در شرایط خاص، مناسب تلقی بشه، اگر نرخ کلیک کلی رقیب مستقیم تو در حدود ۵٪ باشه، این نرخ CTR برای تو سودی نداره.
پس تعیین مقدار رضایت بخش CTR؛ مستقیماً به عملکرد کمپین (Campaign Performance) تو در رابطه با تبلیغات رقبا بستگی داره.
موقع بررسی دقیق این معیار، یادت نره که مدلهای کمپین رو از همدیگه جدا کنی. چون عملکرد یک تبلیغ از طریق جستجو ممکنه متفاوت باشه، مهم نیست که هدف تو بازدید بیشتر باشه یا دریافت کلیک بیشتر.
چطوری CTR کلمات کلیدی و تبلیغات رو افزایش بدیم؟
برای رشد هر چه سریعتر CTR و بهبود کارایی اقدامات بازاریابی، بعضی از مراحل مهم برای بهینهسازی نرخ کلیک کلمات کلیدی و تبلیغات رو برای تو آوردیم.
کلمه کلیدی اصلی رو در تبلیغ خود در نظر بگیر
کلید واژهی اصلی گروه تبلیغاتت رو انتخاب کن و اون رو به شیوهای طبیعی در متن و عنوانت وارد کن.
تو میتونی از کد {keyword: default word} استفاده کنی تا تبلیغاتت، به طور خودکار با کلمات کلیدی گروهش، به روز رسانی بشه.
وقتی که این عمل را انجام میدی، تجربهی کاربر مثبتتر میشه. چون اونا دقیقاً اصطلاحی که به دنبالشن رو جستجو میکنن.
اصطلاحات نامرتبط رو حذف کن
داشتن کمپینی بهینه شده، بدون حذف اصطلاحاتی که به تجارتت نامرتبطن، خیلی سخته.
صرف هزینه، برای تبلیغاتی که اصلاً استفاده نمیشه، منطقی نیست.
پس لیستی از کلمات منفی رو بر اساس اصطلاحات جستجو تهیه کن که در مورد خدمات/محصول تو مرتبط نیست.
تمام کارها رو با CTA انجام بده
تعامل با فراخوان به عمل ل(CTA)؛ برای بهبود CTR ضروریه. تو باید عملی که انتظار داری کاربر انجام بده رو، کاملاً مشخص کنی.
از عباراتی مثل "الان ثبت نام کن" یا "با ما تماس بگیر" استفاده کن و صفحهی فرودی رو ارائه بده، که به کاربران امکان انجام کاری که تو میخوای رو بده.
از افزونههای تبلیغات استفاده کن
میدونی تعداد زیادی از برنامههای افزودنی درگوگل ادز (Google Ads) وجود داره که میتوانه با توجه به هدف کمپینت استفاده بشه؟ این موارد بهت این امکان رو میده تا فضای بیشتری رو برای نوشتن و ارائهی اطلاعات تماس، لینک وبسایت یا آدرس فیزیکی داشته باشی.
به این نکته توجه کن که اصلاً مخاطب رو مستقیماً به متن ارجاع نده. در عوض برای ایجاد جذابیت بیشتر، در محتوات سرمایهگذاری کن.
URL رو تنظیم کن
کاربران اینترنت معمولاً به (URL) توجه زیادی میکنن تا متوجه بشن آدرسی که برای اونا فرستاده میشه، عبارت جستجوی مورد نظر رو داره یا نه.
هر عامل ناآشنا به سرعت باعث عقبنشینی کاربر میشه! پس سایت + کلیدواژه رو انتخاب کن و آزمونهایی رو برای سنجش میزان پذیرش اصطلاحات خاص، توسط مخاطبت رو اجرا کن.
روی روزهای خاص سرمایهگذاری کن
روزهایی مثل: روز مادر، جمعهی سیاه و سال نو رو برای فعالیتهات در نظر بگیر.
این کار روشی عالی، برای تمرکز بخش تجاری و افزایش CTR توست. تبلیغاتت رو به نحوی برنامهریزی کن تا بتونی دربازهی زمانی کارِت، رتبهی خوبی به دست بیاری.
تغییرات روزانه رو در تنظیمات کمپینت انجام نده. به مخاطبانت تقریباً ۳ روز فرصت بده تا بتونن کمپینت رو در نظر بگیرن.
استراتژی کارآمدی تدوین کن
داشتن یک استراتژی کارآمد؛ به طور طبیعی نتایج بهتری رو برای تو به همراه داره. انجام این کار، دستیابی به مکانهای تبلیغاتی بالاتر رو آسون میکنه.
واقعیت اینه که، به جای هزینه بیشتر، بهتره که با برنامهریزی، نرخ بازگشت سرمایه (ROI) شرکتت رو زیاد کنی. برای این کار همهی ایدههات رو روی کاغذ بیار تا متوجه بشی که ارزش داره از تواناییهای یک آژانس دیجیتال که متخصصان آموزش دیدهای داره، استفاده کنی تا نرخ تبدیلت زیاد بشه؟
در دیجیتال مارکتینگ؛ این نکته مشخص میشه که نظارت دقیق روی معیارهای مختلف، تا چه اندازه برای موفقیت برنامهریزی تو مفیده.
علاوه بر این مشخص میکنه چه زمانی یک کمپین، مطابق انتظارت عمل میکنه. اگه CTR افزایش پیدا کنه، روی جنبههای دیگهی استراتژی تاثیر مثبتی میذاره و عملکردت رو بهینهسازی میکنه.
همونطور که دیدی؛CTR مستقیماً در رتبه بندی گوگل تأثیر میذاره. پس برای کسب نتیجه، مهمه که هر نکتهای رو که با خوندن این مقاله یاد گرفتی، روی بقیهی تکنیکهای سئو به کار ببری.
نظرات شما: